Waarom dan?

Aanpassingen

Bijensteken

Natuurlijk

Janklijst

Webcams

Foto's

Links

Reageer

Software is het makkelijkst aan te passen. Je hoeft er niemand voor te vragen om de werkplaats in te gaan of om iets voor je te kopen. Je kunt het allemaal zelf doen, vanachter je schermpje. Het is vaak meer een kwestie van weten dat er een bepaald programmaatje is dat iets voor je kan doen.

Eén van de eerste dingen die ik verander als ik achter een nieuwe computer zit, is de cursor van de muis. Ik ben anders konstant de muis 'kwijt' en moet hem steeds eerst opzoeken voor ik verder kan werken. Daarom heb ik zelf deze muiscursor gemaakt:

(klik op het plaatje om de cursor te downloaden).

Een programma dat mij veel tijd bespaard, is RoboForm. Het vult voor mij de velden in als ik ergens moet inloggen doordat het de benodigde gevens onthoudt en een volgende keer zelf kan invullen. Voor iedere pagina apart.

RoboForm is ook heel handig bij het invullen van grotere hoeveelheden informatie (zoals adres- en betalingsgegevens) op internetpagina's. Het programma weet wat waar moet staan en vult dat in één klik voor je in.

De volgende twee programma's maken gebruik van het Klembord (Clipboard). Op iedere computer met Windows is dat standaard aanwezig. Iedere keer als je iets kopiëert (bijvoorbeeld een stukje tekst van deze pagina) om het in een ander programma te plakken, maak je gebruik van dit Klembord.

Maar het Klembord is erg 'vluchtig': een nieuwe 'kopie' drukt de oude weg en als je de computer opnieuw opstart, is het Klembord zowiezo leeg. Deze programmaatjes spelen daar handig op in.

Veel gemak heb ik van het programma Clipboard Express. Het ideaal om stukjes tekst of regels code mee te bewaren. Die stukjes staan dan met één klik klaar op je Klembord om ergens neer te worden geplakt.

 

Een ander handig programma is Clipboard Magic. Het bewaard alle stukjes tekst zodat je iets geen tweede keer in hoeft te typen. Als je het gekopiëerd hebt ten minste. Je kunt zelf instellen hoeveel 'klemborden' hij onthoudt (bijvoorbeeld de laatste 100). Het programma is gratis, dus je kunt het zo even proberen!

Maar het meest gebruik ik het on-screen toetsenbord SofType. Het heeft woordherkenning zodat je sneller kunt werken. Het is heel handig als je een tweede scherm gebruikt zodat hij dan nooit 'in de weg' staat.

Maar dit dure programma (gelukkig betaald door het ziekenfonds) kan één heel belangrijk ding niet: het maken van een klikgeluid bij iedere aanslag! Dus daar heb ik zelf maar het programmaatje SoundPilot voor gekocht...

Voor al deze programma's geldt: wat handig is voor mij, is zeker handig voor gezonde mensen!

Terug